Plenarni predavači

Virtuelna međunarodna konferencija
XVIII DANI PRIMENJENE PSIHOLOGIJE

- Aktuelni izazovi u psihološkoj nauci -

Prof. dr Jane Ogden

Univerzitet u Suriju, Suri, Ujedinjeno Kraljevstvo

 

Prof. dr Jane
           OgdenProf. dr Jane Odgen je profesorka zdravstvene psihologije na Univerzitetu u Suriju. Njene naučno-istraživačke oblasti uključuju ponašanje u ishrani i upravljanje gojaznošću, različite aspekte zdravlja žena, komunikaciju prilikom konsultacija u zdravstvenoj zaštiti i iskustvo tokom medicinskih procedura. Autorka je ili koautorka više od 230 članaka. Autorka je 8 knjiga, uključujući udžbenik iz zdravstvene psihologije (Health Psychology: a textbook (2019)), koji sada ima svoje šesto izdanje, The Psychology of Health and Illness (2017),  Essential readings in health psychology (2007), The psychology of eating: From healthy to disordered behaviour (2009), Health and the construction of the individual (2002), kao i Thinking Critically about Research (2018), koja je namenjena svakome ko je zainteresovan za istraživanja. Takođe je napisala knjige namenjene široj publici, uključujući The Psychology of Dieting (2018) i The Good Parenting Food Guide (2014).

Prof. dr Karina V. Korostelina

Univerzitet Džordž Mejson, Sjedinjene Američke Države

 

Prof.
           dr Karina V. KorostelinaProf. dr Karina V. Korostelina je profesorka i direktorka laboratorije usmerene na pomirenje sukoba i međugrupnih podela (Peace Lab on Reconciling Conflict and Intergroup Divisions) u Karter školi za mir i rešavanje konflikata (Carter School for Peace and Conflict Resolution) pri Univerzitetu Džordž Mejson. Sprovodi istraživanja dinamike identiteta i moći u dugotrajnim sukobima. U poslednje vreme usmerena je na proučavanje rezilijentnosti nacije i zajednice, pomirenja, uloge memorije i istorije u društvima koja su u konfliktu i post-konfliktnim društvima. Bila je korisnica Fulbrajtove stipendije i saradnik Vudro Vilson centra, Ekert Instituta, Nacionalnog univerziteta u Singaporu, East-West Centra, Instituta za napredne studije Waseda univerziteta, Fondacije za severoistočnu Aziju, Centralnoevropskog univerziteta i Bellagio centra Fondacije Rokfeler. Dobila je 44 projekta finansirana od strane fondacija kao što su MacArthur, Luce, Spencer, Ebert, Soros, the US Institute of Peace, US National Academy of Education, Bureau of Educational and Cultural Affairs of USDS, USAID, INTAS, IREX, i Council of Europe. Rezultati njenog istraživanja predstavljeni su u više od 90 članaka i poglavlja. Autorka je ili urednica 16 knjiga uključujući: Neighborhood Resilience and Urban Conflict (2021), Trump Effect (2016), International Insult: How Offence Contributes to Conflict (2014), Constructing Narrative of Identity and Power (2013), History Education in the Formation of Social Identity (2013), Why they die? (2012), The Social Identity and  Conflict (2007). Neke od knjiga koje je uređivala su: History Can Bite - History Education in Divided and Post-War Societies (2016), History Education and Post-Conflict Reconciliation (2013), Forming a Culture of Peace (2012), Civilians and Modern War (2012), Identity, Morality and Threat (2006).

Prof. dr Michelangelo Vianello

Univerzitet u Padovi, Padova, Italija

 

Prof. dr Michelangelo VianelloProf. dr Michelangelo Vianello je vanredni profesor psihologije rada i organizacione psihologije na Univerzitetu u Padovi, Italija. Njegova glavna naučno-istraživačka interesovanja uključuju razvoj i međukulturalnu generalizabilnost profesije kao poziva, profesionalnu selekciju i replikabilnost naučnih saznanja. On se zalaže za otvoreni pristup u nauci i reproducibilnost naučnih istraživanja (Open and Reproducible approach) i član je mnogih istraživačkih mreža koje promovišu otvorenu naučnu saradnju, kao što su Psichological Science Accelerator, Project Implicit i Open Science Collaboration. U ulozi je urednika za Discover Psichology, Plos One i Frontiers in Psichology, a recenzent je u mnogim vodećim časopisima, kao što su Perspectives on Psichological Science, kao i za ERC – Research Executive Agency, gde je učestovao u odabiru projekata Horizon 2020. Bio je koordinator velikih istraživačkih grupa u multicentričnim studijama. Autor je ili koautor više od 100 publikacija. Neke od njih su imale značajan uticaj na istraživačku zajednicu i dobile su široku medijsku pokrivenost (npr. OSC, 2015, Estimating the Reproducibility of Psychological Science). Trenutno se bavi proučavanjem efekata kulture na to kako pojedinci percipiraju svoj karijerni poziv.